Azares.eu

Azares Logo Моята езикова ваканция Azares Logo
Azares Logo Да пътешествам за мен е страст, а владеенето на чужди езици богатство Azares Logo
 


azares Испански език в Палма де Майорка, Испания azares Испански език в Палма де Майорка, Испания
azares Испански език в Палма де Майорка, Испания azares Испански език в Палма де Майорка, Испания
azares Испански език в Палма де Майорка, Испания azares Испански език в Палма де Майорка, Испания

Испански език в Палма де Майорка, Испания

IH PALMA

Майорка е възпята в редица песни, Майорка е спомената в не един филм, за Майорка са писани книги. Майорка съчетава вродената испанска елегантност и усещането за темперамент. Майорка е идеално място както за романтично пътешествие, така и за пълноценна почивка и спокойствие. Не случайно едни описват Майорка като „екстаз и движение”, а други я наричат „остров на покоя”.

Палма или Палма де Майорка (на испански: Palma или Palma de Mallorca) е най-големият град, важно пристанище на остров Майорка и също така е столица на Балеарските острови, които административно са испанска автономна област. Градът е по-известен с името Палма де Майорка, но официалното му име е Палма. Населението му наброява над 400 000 жители, а площта - 21,36 кв.км. Разположен е на южния бряг на острова, на залива Палма.

По откритите гробове и останки от праисторически селища се съди, че Майорка е била населявана още в периода 6000 – 4000г. преди Христа. Още през 123-та година преди Христа римляните кръстили днешната Палма де Майорка Палмерия. По-късно името, дадено на града от мурите „Медина Майорка”, станало име на целия остров През 465-та година вандалите присъединяват Майорка към пределите на своята държава, а през 534-та година Византийската империя я прави част от провинция Сардиния. Така се налага християнството и започва масовото строителство на църкви. През 707-ма година островът става обект на мюсюлманските набези от Северна Африка. През 902-ра година Халифатът на Кордоба завладява Майорка и поставя началото на нов период на разцвет, но съвсем скоро земите се оказват обект на внимание от редица други завоеватели. През 1229-та година след продължителна обсада градът е превзет от арагонския крал Хайме I и става една от столиците на васалното на Арагон Кралство Майорка. Това обаче не е окончателният му статут, тъй като през следващите няколко века, макар и във властта на Испания, Майорка става причина за вътрешни междуособици и постоянно преразпределение на територията. От 1344-та година кралството се управлява от кралете на Арагон, от 1469-та година – от кралете на Испания, а през 1715-та година е премахнато и става част от Испания. По време на Наполеоновите войни Палма става убежище за много бежанци от окупираната от французите континентална Испания. С премахването от французите на пиратството в Западното Средиземноморие в началото на XIX-ти век градът преживява нов търговски подем. През 20-те години на ХХ-ти век туризмът започва да се развива като основна движеща сила в икономиката на Майорка. Появяват се първите хотели, изгражда се развита транспортна мрежа, цялостният облик на острова се променя. След Втората световна война Майорка става един от центровете на международния туризъм, като през 1960-та година острова е посетен от половин милион души, а през 2001-ва година – от над 20 милиона. През 1983-та година Палма де Майорка е обявена за столица на самостоятелната област на Балеарските острови.

Майорка е разположен в Западно Средиземно море и е най-големият остров, влизащ в състава на испанските Балеарски острови. Намира се на 261 км от Валенсия, 248 км от Барселона и 315 км от Алжир. Релефът му е изключително разнообразен – има два планински региона, с дължина от по 70 км, скалисти брегове, красиви заливи и изобилие от растителност. Остров Майорка изумява със златисти плажове с тюркоазено сини води. Умерените температури и мекият средиземноморски климат правят Майорка привлекателна дестинация по всяко време на годината. На този райски остров 300 дни в годината е слънчево. Цялото крайбрежие на остров Майорка е осеяно с изключителни плажове. Най-известният е с дължина около 30 километра и се казва Плайа да Палма (Playa de Palma), а Torrente de Pareis е най-живописният залив на Майорка. Освен с плажове, островът впечатлява с уникална природа, която предразполага към романтика. В северозападната част на Майорка се издига планината Сиера де Трамунтана (Sierra de Tramuntana), където са се сгушили живописните селца Валдемоса (Valdemosa) и Солер (Soller). Валдемоса е идилично градче на 18 километра от Палма с живописна природа и автентична архитектура, предпочитана дестинация най-вече заради романтичната си история. През 1838-ма година Фредерик Шопен и Жорж Санд пристигат тук и прекарват известно време в манастира на Валдемоса. Запленени от любовта си, чара на малкото селце и красотата на Майорка, Шопен композира част от най-великите си произведения, а Жорд Санд написва книгата си „Зима в Майорка”. Солер (Soller), както и пристанището Port de Soller освен красиви гледки, интересна архитектура и природа, има свой собствен чар благодарение на малките крайбрежни тапас–барове, яхтеното пристанище и оживените криволичещи улички. В тази част на острова се намира и най-високата му точка 1445 метра – Пуиг Майор (Puig Major). Най-известните природни забележителности на остров Майорка са Пещерите на Драк (Coves del Drach) в Porto Cristo. Дължината на пещерните тунели е над 1200 метра, а височината на някои от залите достига 25 метра. В тях са образувани четири грандиозни камери с хиляди сталактити, сталагмити и водни пространства, чийто разкош се увеличава от зрелищно светлинно шоу на фона на класическа музика край бреговете на най-голявото подземно езеро в света Мартел.

Един от символите на Палма де Майорка е катедралата Ла Сеу (La Seu) – изключителна постройка в готически стил и единствената катедрала в света, гледаща към Мека. Катедралата на Палма е построена на мястото на бивша арабска джамия. Според една от легендите докато плавала към Майорка флотата на Хайме I е била покосена от голям ураган. Той се молил на Дева Мария и й обещал, че ако оцелее след бурята ще построи църква в нейна чест. Според други източници Ла Сеу е посветена на покровителя на града Сан Себастиан. При все, че строителството започва през 1229г., то приключва чак през 1601г., а през 20-ти век готическата постройка е реставрирана от знаменития архитект Антонио Гауди. Именно фантастичните върхове от ковано желязо са негово дело.
Зад катедралата се намира така наречения Стар град (Casco Viejo), представляващ изумителен лабиринт от преплитащи се улички, носещи отпечатъка на мавърското влияние. Това са тихи, пешеходни и тесни сокаци с характерна архитектура, напомняща за арабското минало, множество музеи и галерии. Няма как да пропуснем сградата на пазара Ла Лонха, датираща от 1388г. Местата, на които сега пием кафе, през Средновековието са били местата, където се е осъществявала голяма част от търговията в Средиземноморието Тук се намират и известните Арабски бани, останали от мавърското минало на Палма. Самите постройки са с византийски произход и вероятно са били част от имота на богат мавърски благородник, а колоните им от своя страна са задигнати от по-стара римска конструкция.
Уникална историческа и архитектурна забележителност, разположена в близост до Палма де Майорка, е замъкът Белвер („bellver” – красива гледка). Извисява се на хълм над столицата, от където се разкриват великолепни панорамни гледки към пристанището и залива на Палма. Замъкът Белвер датира от XIV-ти век и е уникален за Испания с кръглата си форма, а в наши дни в него има постоянна изложба на градския исторически музей.

Столицата Палма е оживен и космополитен град със зелени булеварди и спокойна, романтична атмосфера. Църквите в готически стил и бароковите сгради съжителстват редом с модерни барове за любителите на нощния живот. Майорка се слави и с богат фолклор, а ежегодно островът е домакин на редица интригуващи фестивали - „Сан Себастиан” всяка година на 20-ти януари в старата част на града, „Nit de Foc” („Нощ на огъня") и музикалния фестивал на открито и един от най-старите в Европа „Jaume” (създаден в чест на пристигането на войските на крал Хайме I Арагонски, който слага край на мавританското господство на острова). Любопитен факт е, че организираният през ноември оперен фестивал е създаден преди 30-те години от българина Борислав Иванов.

Испански език в IH PALMA

IH Palma (International House Palma de Mallorca) е част от образователната група VIVA Group, която обединява пет училища, специализирани в преподаване на Испански език като чужд език ::: три в Испания - Barcelona, Palma de Mallorca и Tarragona и две в Латинска Америка – Playa de Carmen в Мексико и Bogotá в Колумбия.

IH Palma е основано през 1987-ма година, а от 2012-та е Акредитиран център на Институт Сервантес и член на FEDELE (Федерацията на Испанските училища специализирани в преподаване на Испански език като чужд език). В сътрудничество с Universidad Jaume I IH Palma предлага на своите ученици ECTS кредит точки за определени специалности. Училището е акредитирано и от CSN Швеция и Bildungsurlaub Германия.

От септември 2010-та IH Palma се помещава в нова сграда, в непосредствена близост до живописния булевард Paseo Mallorca. Училището е на 3-три етажа и предлага на своите ученици 17-седемнадесет светли, просторни и климатизирани учебни зали. На тяхно разположение са и компютърна зала за самоподготовка и зона за релакс, а цялата сграда е оборудвана с достъп до безплатен безжичен wi-fi интернет. Зоната около училището е оживена и с множество кафетерии, а само 10-десетина минутна пешеходна разходка ни отвежда в историческия център на Палма де Майорка.

IH Palma предлага обучение по Испански език за всички нива от абсолютно начинаещи А0 до много напреднали С2 вкл. според Единната Европейска Езикова рамка.
IH Palma следва така наречения комуникативен метод, при който основният акцент е да се подобрят говорните умения на учениците в реални ситуации. Обръща се подобаващо внимание на граматика, лексика, четене и писане и се използва голямо разнообразие от материали, включително собствени учебни материали, разработени от преподавателския екип на IH Palma.
Продължителността на едно учебно занятие в IH Palma e 55-петдесет и пет минути.
Минималната възраст на учениците в IH Palma е 16-шестнадесет години.

» Основният курс в IH Palma е Intensivo 20, който включва 4-четири занятия от понеделник до петък в малки групи със 7-седем до рядко максимум 10-десет човека. Учебните часове се провеждат основно сутрин от 09.30-13.30h с 20-двадесет минутна почивка между тях. Курсът включва входящ тест за определяне на нивото на владеене на Испански език, всички необходими учебни материали, Сертификат за проведено обучение в IH Palma и ежеседмична програма от културни активности, които се провеждат следобед. Групи за хора с известни познания по Испански език стартират всеки понеделник, а за абсолютно начинаещи А0 на всеки две седмици.

» Предполага се, че всеки избрал Палма де Майорка като дестинация обича морето. Затова в сътрудничество с El Arenal Sailing Club (едно от най-старите и престижни училища по ветроходство на остров Майорка IH Palma предлага на своите ученици възможност да съчетаят обучението си по Испански език сутрин с курс по Ветроходство следобед. Вълните на плажа в Палма са изключително подходящи за това вълнуващо преживяване. През летните месеци (юни, юли и август) се предлагат занятия в група от максимум 4-четири човека, а през останалата част от годината – само индивидуални занимания. Минималната продължителност на курса по Ветроходство е 2-две седмици и 30-тридесет занятия в група. Таксата за обучение включва наем на цялото оборудване и задължителна застраховка, но не включва транспорт до и от училището за ветроходство.