Azares.eu

Azares Logo Моята езикова ваканция Azares Logo
Azares Logo Да пътешествам за мен е страст, а владеенето на чужди езици богатство Azares Logo
 Barcelona

Приятели на Испанския език и култура, тези от Вас, които изберат Camino Barcelona за своята езикова ваканция ще имат възможността да опознаят Барселона. Как обаче се представя по най-атрактивен начин Световната туристическа дестинация № 1 за 2013-та?! Кое е това, което още не е казано за магнетичната Барселона?!
Барселона е столица на автономната област Каталуния и административен център на провинция Барселона. С население от 1 600 000 жители Барселона е вторият по големина испански град. Намира се на североизточния бряг на Иберийския полуостров към Средиземно море, а площта ѝ е 170 km2, от които 101 km2 заема самият град. Намира се на 160 km на юг от Пиренеите и каталунската граница с Франция.
Произходът на името на града е неизвестен и съществуват множество теории и легенди, които се опитват да го обяснят. Знае се, че е древен иберийски град, че е завладян от римляните и под името Барсино се превръща в римска колония под защитата на Юлий Цезар и Октавиан Август. Барселона е основана в средата на II век пр.н.е. от Картаген, а по-късно става част от Римската империя. Маврите на няколко пъти правят опити да завладяват Барселона, като повече от 200 години Барселона е била под мюсюлманско управление. Градът още пази следи от преминаването им в особеностите на по-старата си архитектура. Средновековието се оказва плодотворно за Барселона, защото тогава градът се установява като икономически и политически център на Западното Средиземноморие. Готическият квартал на Барселона (Barri Gotic) е свидетелство за блясъка и величието, на което се радва градът от ХІІІ-ХIV век. Периодът от ХV до ХVІІІ век обаче е време на упадък за Барселона, а градът започва да набира стопанска мощ след завършването на Реконкистата, като към XIX век е един от най-добре икономически развитите градове в Испания. Началото на гражданската война в Испания е отбелязано и с обявяване на независима Каталунска република, но градът е бомбардиран неколкократно и през 1939-та е завладян от франкистите. През 1992-ра в Барселона се провеждат Олимпийските игри, които дават допълнителен тласък за развитието на града. Днес Барселона е изпълнен с живот, проспериращ морски град, а безграничната му енергия се проявява в индустрията, бизнеса, музиката и изкуството.
Когато говорим за архитектурния облик на Барселона, особено забележителна е работата на архитекта Антонио Гауди, която може да се види в целия град. Феноменални образци на архитектурата в готически и “art nouveau” стил са разпръснати из целия град и му носят славата на авангардна столица на дизайна в Испания. Барселона е и дом на музеи на изключителни творци като Пикасо и Хуан Миро.
За да имате претенции обаче, че познавате един крайбрежен град, задължително условие е да се разходите по пристанището му вечер. А оттам спазваме друг неизменен ритуал за всеки посетил Барселона – отправяме се на среднощна разходка из най-прочутата търговска улица на каталунската столица „La Rambla”. Наричана „улица на цветята”, „улица на живите статуи” и как ли още не, Ramblas е 24-часово вавилонско стълпотворение от туристи, артисти, амбулантни търговци и малки ресторантчета, където да поседнете за чаша “sangría”.

Предложения за свободното време от Camino Barcelona

Барселона е едно прекрасно място за изучаване на Испански език, град с красиви сгради, уникален ритъм на живот, история, култура и възможности за отдих и пазаруване. Освен градските плажове, на няколко километра извън града ще откриете уникални плажни ивици със златен пясък, които е почти невъзможно да не Ви омагьосат.
За да подпомогне своите ученици да открият красотите на града докато практикуват наученото по време на учебните занятия, Camino Barcelona организира богата културна програма, а сред най-предпочитаните са :

★ обиколка на забележителностите на града с придружаващ преподавател по Испански език - Обикновено училището организира поне една такава обиколка всяка седмица. Тъй като Camino Barcelona се намира в центъра на града, на само 7-10 минути пеша от Plaza Catalunya, това е отличен изходен пункт за посещение на множество интересни места като el Barrio Gótico (Готическият квартал), хълмът Montjuïc (където се намира Олимпийския стадион), Parque Güell, el Puerto Olímpico, las Ramblas.
Може би най-посещаваната забележителност в Барселона е катедралата „Sagrada Familia”. Това е най-мащабният проект на Гауди, като строителството й е започнало още през 1882 година. Гауди е толкова обзет от идеята за построяването на храма, че към края на живота си живее в малка пристройка към него. Катедралата продължава да се строи и до днес. Според някои източници по план кулите трябва да са общо 12, според други по проект трябва да има 17 кули високи над 100 метра, като всяка една да представлява един от дванадесетте апостоли, един от четиримата евангелисти и Богородица. За 35-те години до края на живота му (1926 г.) е построена само една от кулите, като в следващите години ученици на Гауди успяват да довършат и други три. Към момента са изградени вече осем, но ако се запазят темповете на строеж от последните години има вероятност храмът да бъде завършен изцяло към 2032 година. Ежедневно милиони туристи се снимат за спомен пред Sagrada Familia, изпълнени със страхопочитание към архитектурния гений Гауди или се изкачват до камбанарията, за да се насладят на магическите панорамни гледки към града, които се разкриват измежду островърхите готически елементи.
Един от основните паркове на Барселона “Parque Güell” и едно от най-прочутите творения на великия Антонио Гауди е разположен на хълма El Carmel и е построен в периода 1900-1914г., а в наши дни е част от историческото наследство на Юнеско. Изграждането му започва по поръчка на индустриалеца Еузеби Гюел, който е вдъхновен от идеята за създаване на жилищен комплекс по английски модел с 60 жилища, работилници и ателиета, параклис и парк, красиви мозайки, оригинални пейки и павилиони или с други думи място, където всеки може да се наслади на мигове спокойствие и да се докосне до природата. Строежът на парка минава през най-различни етапи, търпи промени, влияе се от политическата обстановка в страната, но в крайна сметка до нас достига в неповторимия „Gaudi” стил – умело съчетание на изящна природа с прекрасни архитектурни елементи, направени от малки порцеланови парченца в ярки цветове провокиращи фантазията ни. В този приказно градче посетителя може с часове да се любува на чудати сякаш излязли от приказките къщи, загадъчни замъци, колони с форма на палми, статуята на митичния дракон, считан за пазител на града, екзотична ботаническа градина, а в центърът му се намира основната тераса с огромна дълга пейка извита във формата на морска змия. През 1927г. паркът Гюел става собственост на град Барселона и е любимо място за неговите жители и посетители от цял свят.
Една незаслужено пренебрегвана барселонска забележителност е “Poble Espanyol”. Испанското село е построено за Световното изложение през 1929 г. и първоначалният план е бил да се разруши след края на Изложението, но впоследствие, за щастие на туристите, решението е отменено и днес тук могат да се видят в реални размери емблематични исторически сгради и автентични занаяти от всички области на Испания.

★ напитка за добре дошли - Всяка седмица в училището пристигат нови ученици и всяка седмица те биват посрещнати с по питие за добре дошли в следобедните часове. Camino Barcelona кани всички ученици на безплатна напитка в бар в близост до училището. Това е чудесна възможност, за да се запознаете с останалите ученици и популярен начин да създадете нови приятелства сред съучениците си!
★ "вечеринка" с преподавател - Друг добър начин да опознаете Барселона е като се присъедините към вечерните излизания, организирани от Camino Barcelona. Обикновено срещата е в училище, а оттам следва концерт, "tour de tapas" или нощ с много танци, където да покажете наученото в часовете по salsa и flamenco. Тези вечери са много популярни сред учениците, като те заплащат само такса-вход или консумираното, а практикуването на Испански език и незабравимите спомени с приятели са безплатни!
★ екскурзии през уикенда - Camino Barcelona организира и еднодневни екскурзии до близките забележителности в околността на Барселона като el Monasterio de Montserrat, el museo Dalí в Figueras, Girona, Tarragona или Tossa de Mar.
Повече интересни подробности и снимков материал за богатото природно, историческо и архитектурно богатство на град Барселона можете да откриете тук :
Barcelona Barcelona ... por la Noche