Azares.eu

Azares Logo Моята езикова ваканция Azares Logo
Azares Logo Да пътешествам за мен е страст, а владеенето на чужди езици богатство Azares Logo
 


azares Испански език в Ибиса, Испания azares Испански език в Ибиса, Испания
azares Испански език в Ибиса, Испания azares Испански език в Ибиса, Испания
azares Испански език в Ибиса, Испания azares Испански език в Ибиса, Испания
azares Испански език в Ибиса, Испания azares Испански език в Ибиса, Испания

Испански език в Ибиса, Испания

Instituto de Idiomas IBIZA

Ибиса (на каталонски Eivissa, на испански Ibiza) е остров в Средиземно море, отстоящ на 79 километра (49 мили) от брега на град Валенсия в източна Испания. Ибиса, наричана често Белият остров (la isla Blanca) е най-красивият от четирите Балеарски острова и трети по-големина сред тях. Заедно с остров Форментера формират Питиуските острови или така наречените „Борови острови”. Най-големите му градове са Ибиса, Санта Еулалия дел Рио и Сан Антонио Абад. Почти една шеста от площта на недалечна Майорка, Ибиса е относително малък остров, чиято дължина премерена от изток на запад възлиза на едва 15 км. Най-високата му точка се нарича Са Талайяса (или Са Талайя), издигаща се на 475м (1,558 фута) над морското равнище.

Невероятни златисти плажове, окъпани в тюркоазеносини види, високи канари с накацали на тях борови дървета са идеален декор за незабравимо лятно приключение. Плажовете на Ибиса примамват със своя средиземноморски чар, белеещите се под синьото небе скали и магнетични слънчеви залези. Белият остров се отличава с умерен средиземноморски климат. Зимите са меки (около 15°C), а в най-горещите месеци на лятото максимума, който отчитат термометрите е едва 30°C. Ибиса е островът на нощния живот и на музикалните фестивали. Ибиса е курорт за млади и неспокойни духове и за улегнали и щастливи семейства. До края на 50-те години на миналия век много хора на изкуството идват на острова, бягайки от следвоенната реалност в своята родина, за да се отдадат на истинската свобода в красивата и идилична Ибиса. По-късно хипита и други търсачи на лична свобода и духовна разкрепостеност последват примера им. Макар Ибиса да е известен като средище на всички любители на електронната музика, както и като точка от турнетата на множество известни изпълнители и DJ–и, желанието на местното правителство е да създаде туризъм с по-културна и семейна насоченост. Днес огромен брой туристи посещават всяка година Ибиса, привлечени от магнетичната му красота. Ибиса е екзотично място за райска почивка, обявено през 1999-та година от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

От историята на Ибиса научаваме, че Балеарските острови били част от търговските пътища на финикийците и Ибиса е била тяхно владение. През 654г.пр.Хр. те основават там пристанищен град с името Ибосим (посветен на техния бог на музиката и танците Бес). Когато пристигат гърците обаче, те първи дават на двата острова (Ибиса и Форментера) названието Питиуси, заради гъстата иглолистна зеленина, която ги покрива. Финикийската власт над Ибиса приключва с асирийското нашествие, а малко по-късно територията става част от владенията на Картаген, който я прави своя колония. Картагенците създават както главния град Ибиса, в който разположили своите гробници и основали солните мини Лас Салинас, откъдето извличали най-важния си търговски продукт – солта (наричана още „бяло злато”). През IV – III в. пр. н.е се развиват връзките със съседния остров Майорка, а в следващите години Ибиса преминава последователно под властта на Римската империя, вестготите и маврите. Последните оставят значима следа в архитектурата и традиционното облекло на острова. С господството на маврите по земите на Ибиса се разпространява мюсюлманската вяра, а те били прогонени от Ибиса по време на Реконкистата през 13-ти век, когато островът става каталунска колония. По това време започва да намалява и ключовата му роля в региона. През 1715г. обаче испанският крал Филип V отменя местната самостоятелност и забранява използването на каталонския език. През 1970г. идва демокрацията, което дава и днешния автономен статут на Ибиса, като част от автономната общност на Балеарските острови.

Всеки, който си мисли, че единственото, което можем да правим в Ибиса е да събираме слънчев загар и да купонясваме до зори, каним на разходка из многобройните забележителности на острова. Започваме разбира се от Стария град Ибиса (наричан още D'alt Vila), възникнал през 1554-та година и ограден с внушителни крепостни стени. Издигнати от италианския архитект Калви, те сякаш са останали незасегнати от времето и историята и днес са едни от двете укрепления в Европа, запазили своята автентична конструкция. Над къщите, между които се вият калдъръмени улички, се издига величествена Катедрала, откъдето се разкрива спираща дъха гледка към острова и морето. Спускаме се до пристанището на Ибиса, където се издига единственият в Европа „Обелиск на корсарите” (Homenaje a los Corsarios), посветен на времето, когато островът е ставал обект на многобройни пиратски набези. На пристанището на съседния курортен град Сан Антонио през 90-те години на миналия век е поставен монумент във формата на яйце, в центъра на което е закрепен макет на кораба на Христофор Колумб „Санта Мария”. Паметникът, известен като „The Egg”, свързва града с произхода на великия пътешественик и с вярата му, че няма невъзможни неща. Любителите на пещери могат да посетят Cova d'es Culleram, която е открита през 1907г. и Ses Fontanelles Caves, в която има запазени останки от антични рисунки. А за по романтично настроените – обиколка на типични селища като Сан Хосе, Санта Гертрудис, Сан Рафаел и Сан Карлос, които са запазили своите красиви исторически "fincas" (автентични чифлици с дебели стени) - отлична защита от горещините през лятото и по традиция бодисани целите в бяло.

Ибиса има изключително красива природа, която по крайбрежието се характеризира с множество заливи, а в морето има голям брой малки скали, наричани от местното население "calas". Те са любимо място за почитателите на риболов с въдици. Северната част на Ибиса е заета от бадемови, смокинови и маслинови горички, които се редуват със залесени хълмове. Заради природната си красота островът е предпочитан терен за заснемане на филми. Любителите на природни забележителности и легенди задължително трябва да се разходят до известната скала, откъсната на няколко километра навътре в морето, носеща името Es Vedra. Всъщност тя наподобява повече обгърнат с мистика остров, до който може да се стигне единствено с лодка. Според някои е бил населяван от сирени, според други това е бил свещеният остров на финикийската богиня на плодородието Танит, която станала патрон на Ибиса и там се правели жертвоприношения в нейна чест. Трети твърдят, че са виждали неидентифицирани летящи обекти и че Es Vedra е част от потъналата Атлантида. Смята се също, че от този остров е взет материал за направата на Египетските пирамиди и че който си намисли желание, стъпвайки там, то ще се сбъдне. Едно обаче е истина – заради високото съдържание на метали и минерали в скалната структура, Es Vedra излъчва силно магнитно поле, което разстройва компасите и влияе на по-чувствителните натури. Затова и мястото е обявено за третото на планетата с най-силно магнитно излъчване.

Морските фарове (от които най-известен е Faro de Botafoc) и вятърните мелници (около 180 разпръснати из целия остров) на Ибиса са запазена марка на острова, така че те ще осветяват пътя ни, когато се отправим към поредното си нощно приключение. Ибиса е изключително примамлива и атрактивна туристическа дестинация за любителите на безспирните партита поради легендарния бурен нощен живот. Островът е добре познат с лятната си клубна сцена. Всяко лято много световно известни диджеи избират Ибиса за мястото, на което да представят най-модерните си бийтове и сетове. Тук се намират много от най-популярните нощни клубове на земното кълбо ::: най-големият клуб в света Privilege, титулярът по мащабни водни партита Es Paradís, известният с пяна-приключенията и танците Amnesia. Space, Pacha, Eden и DC10 пък са предпочитана локация за почитателите на електронната музика, хаус и транс.

Няма как да кажем „Довиждане” на Ибиса без да сме видяли приказно красивите залези. Можем да си изберем усамотено място на върха на някоя от многобройните скали или да изпием коктейл в световно известния бар „Café del Mar” на брега на Сан Антонио, където под звуците на чувствената музика да се отдадем на съзерцание и мечти.

Испански език в Instituto de Idiomas IBIZA

Instituto de Idiomas IBIZA е училище, специализирано в преподаването на Испански език като чужд език, което се помещава в централната историческа част на Ибиса. Instituto de Idiomas IBIZA предлага на своите ученици качествено обучение в 9-девет съвременно обзаведени светли, просторни и климатизирани класни стаи. За удобството на своите ученици сградата на Instituto de Idiomas IBIZA е оборудвана с библиотека, зони за релакс и за самоподготовка с компютри, автомати за храни и напитки и достъп до безплатен безжичен wi-fi интернет. А по време на почивките колоритното пристанище и shopping-зоната с многобройни магазинчета и стилни кафенета на Ibiza Town са само на пет минути пешеходна разходка.

Instituto de Idiomas IBIZA е единственото училище, специализирано в преподаването на Испански език като чужд език на остров Ибиса, което е Акредитиран център на Институт Сервантес и член на FEDELE (Испанската федерация на училищата за преподаване на Испански език като чужд език). Instituto de Idiomas IBIZA е част от престижната международна образователна група IALC (International Association of Language Centers). Качеството на преподаване в Instituto de Idiomas IBIZA е признато и от такива официални институции като Cámara de Madrid, TRINITY College London, CSN (Акредитация за програмата CSN на шведското правителство) и Bildungsurlaub (Акредитация на учебни програми с 6 учебни занятия дневно като професионално обучение в Германия).

В Instituto de Idiomas IBIZA обучението по Испански език се провежда целогодишно за всички нива от А1 до С2 включително според Единната Европейска Езикова рамка. Учебните занятия следват комуникативния метод на преподаване и се провеждат от строго подбрани преподаватели. Всички те са със специализирано висше образование, носители на езика, с многогодишен опит и постоянни квалификации в най-новите методики за преподаване на Испански език като чужд език. Основният стремеж на преподавателския екип на Instituto de Idiomas IBIZA е уроците да се направят живи и интересни. Докато се изучават всички аспекти на граматиката, четене, писане и слушане, изключително голямо значение се отдава на практикуване на вербалните умения.

Минималната възраст на учениците е 16 години, а групи стартират всеки понеделник.
Продължителността на едно учебно занятие в Instituto de Idiomas IBIZA е 45 минути.
Основният курс е Español Intensivo 20 и включва 20 учебни занятия седмично в малки групи от 8 човека (максимум 10 в активния летен сезон). Учебните занятия се провеждат по 4 на ден от понеделник до петък сутрин (09.30-12.45h) или следобед (14.45-18.00h). Двама преподаватели се сменят ежедневно и работят паралелно с всяка група, като всеки провежда един модул от две учебни занятия.
Суперинтензивният курс Español Intensivo 25 включва 20 учебни занятия в група + 5 учебни занятия в група (със специален акцент върху говорните умение) или 5 индивидуални занятия.

Безспорна е славата на Ибиса като притегателно място за любителите на електронната музика от цял свят. Затова Instituto de Idiomas IBIZA съвместно с Ibiza Blau Music предоставя на своите ученици уникалната възможност да съчетаят обучението си по Испански език с DJ and Electronic Music Production Course.

По време на обучението в Ibiza Blau Music на разположение на курсистите е най-модерната апаратура за създаване на дигитална музика. Школата е създадена от Francesco Monti - DJ с 25-годишна практика на световните клубни сцени и понастоящем DJ на after-party програмата в Café del Mar Ibiza. Курсът предоставя широки познания за различните програми и приложения, а така също и стъпките в процеса на дигитално създаване на музика. Едно от първите неща, на които се научават бъдещите диджеи разбира се е как да пускат музика от винилови плочи. Програмата на курса е разработена специално за тези, които искат да усвоят Ableton Live & Traktor & Rekordbox (Pioneer Dj) за създаване на електронна музика и Djing. Преподавателите в Ibiza Blau Music са Ableton Live сертифицирани, ползват по няколко езика (обучението се води на испански и/или английски език) и са действащи диджеи във водещи клубове като например световно известните Pacha и Ushuaia Ibiza. Курсистите имат избор между 1-едно или 2-двуседмичен курс за начинаещи и 1-едноседмичен интензивен курс за напреднали. Курсът за начинаещи включва 25-двадесет и пет занятия в школата на Ibiza Blau Music и 5-пет часова професионална практика на живо пред публика в действащ нощен клуб в Ибиса.