Azares.eu

Azares Logo Моята езикова ваканция Azares Logo
Azares Logo Да пътешествам за мен е страст, а владеенето на чужди езици богатство Azares Logo
 


“Aprender una lengua es por supuesto aprender una cultura”

“Saber otro idioma es como poseer una segunda alma”

“A different language is a different vision of life” /Federico Fellini/

“Never make fun of Someone who speaks broken English.
It means they know another language”

“Viajar te deja sin palabras y después te convierte en un narrador de historias”
/Ibn Battuta/

“Posee sólo lo que puedas llevar contigo,
conoce idiomas, conoce países, conoce gente.
Haz de tu memoria tu bolsa de viaje”

“Hablar idiomas es como llevar tu cerebro al gimnasio. Lo hace más fuerte, más rápido y más agil. Además, te resultará más sencillo comunicarte con personas de otros países y viajar por el mundo”

„Един чужд език те поставя в коридора на живота, но владеенето на два чужди езика ти отваря всяка врата по пътя“

Удоволствието да учим, стремежа да опознаваме нови места, да пътуваме, да придобиваме нови знания и умения, нови езици или с други думи да израстваме е непреходно!

Приятели на езиците и пътешествията, всички сме съгласни с твърдението, че Мотивацията ни се равнява на половината извървян път към успешен завършек на дадена работа. Или казано с други думи, ако имаме истинско желание за нещо, то със сигурност ще го постигнем. С още по-пълна сила това е вярно, когато се заемем с предизвикателството да изучаваме нов чужд език. При различните езици мотивът ни може да е различен. Например ако се стремим да усъвършенстваме познанията си по Английски или Немски език с цел по-успешна професионална реализация, то възможно е да изберем да учим Италиански или Гръцки език, водени от лични причини и желание да се обогатим или да можем по-достъпно да общуваме с местните, пътувайки до любимите си дестинации.

Съвременните специалисти по набиране на служители наред с придобитата образователна специалност обръщат приоритетно внимание на първо място на владеенето на чужди езици. Свободното владеене на три (Английски, един от основните европейски езици като Испански, Френски, Немски и по възможност още един със световна значимост като Руски, Арабски, Китайски, Португалски или Японски) чужди езика се счита вече за нормално изискване.

В наши дни благодарение на съвременните технологии и онлайн обучението можем да учим чужд език от всяка точка на света, застанали пред компютъра или телефона ни; можем да четем дигитализирана литература на избрания от нас език, да разглеждаме виртуално художествени галерии, музеи и забележителности. Но това е само една „картина“, а истинското опознаване започва едва, когато стъпим на място в мечтаната страна-носител на езика. В Испания например е достатъчно да усетиш специфичната светлина по залез слънце в градовете по Средиземноморското крайбрежие или да се разходиш из старата историческа част, да поспреш да послушаш уличен музикант, да усетиш любезността и непринудеността на местните и това вече те кара да се чувстваш щастлив. Добавяме кулинарията, стила на живот, културни навици и традиции и човек неусетно и завинаги се влюбва в страната и езика – ето това е незаменимо и безценно!

Няма по-добра форма да усъвършенстваш вече наученото от това да практикуваш с носители на езика и да Пътуваш !!! Две седмици на място се равняват като научено от гледна точка на езика и всестранни ползи на повече от една година учене в собствената ни страна! И всеки, който вече има подобен опит ще го потвърди с всичките си сетива.

Езиковият туризъм е сектор на сърцето и емоциите, на страстта, на обучението и на пътуването разбира се! Нищо не може да замени обучението на място, защото това е Опит, Опознаване на съответната страна с нейните забележителности, култура, кулинария и стил на живот. Училищата, специализирани в преподаване на езици на чужденци, ни продават не просто висококачествено чуждоезиково обучение, но също така житейски опит и потапяне в местната среда и начин на живот. Именно това е най-големият плюс – безценният опит да живееш в нов град, изучавайки нов език и опознавайки нова култура. А веднъж завърнали се у дома се превръщаме неусетно в културни посланици на тази страна и този език сред приятелите и близките си!

За всички приятели на езиците и пътешествията, агенция “Азарес” ЕООД предлага целогодишно обучение за ученолюбиви хора от всички възрасти и всички нива от А1 до С2 включително по :::

Испански език в Испания, Аржентина, Куба, Мексико и Еквадор

Език с неустоим чар и с обещание за слънце и страстни забавления! На Испански език са творили много от световните класици в литературата като започнем от бащата на “Дон Кихот” Мигел де Сервантес, преминем през поезията на Федерико Гарсиа Лорка и завършим с Габриел Гарсия Маркес и емблематичните му произведения. Днес асоциираме Испанския език и с Карибските плажове, завладелия световната музикална сцена регетон, латиносериалите. През последните години Испанският език се радва на бурно растящ интерес (30% ръст за последното десетилетие от 2010-та насам, а само за една година 5 милиона са отворили сетивата си за Испанския език), като в наши дни близо 600 милиона души по цял свят общуват на Испански. Според най-новите данни на Институт Сервантес 585 милиона души говорят Испански език, за 489 милиона от тях Испанският е майчин език, а 22 милиона в 110 страни го изучават, като мнозинството са жители на САЩ, следвани от Бразилия и Франция. Испанският език е третият най-използван език в интернет пространството като цяло след Английския и Китайския, но вече на второ място след английския в Wikipedia, Facebook и Twitter и с потенциал за растеж. Интересен факт е, че Испанският език е вторият най-използван език в Twitter в градове като Лондон и Ню Йорк. Испания е втората най-посещавана страна в света с ежегодно увеличаващ се брой туристи, като туристическият сектор формира около 15% от БВП на страната за 2019-та година, когато около 907 000 са посетили слънчева Испания именно с цел да изучават на място Испански език ☺. А знаете ли, че в съвременния Испански език има над 4 000 думи с арабски произход или 17% от общия лексикален запас ?! А вече знаете нали, че една от тях е AZAR ?! ☺

С Azares можете да изучавате Испански език в Испания :::

★ Целогодишно за всички възрасти в Памплона, Сантиаго де Компостела, Барселона, Мадрид, Валенсия, Аликанте, Сан Себастиан, Ибиса, Саламанка, Тенерифе, Дения, Кадис, Малага, Севиля, Беналмадена, Марбея, Гранада и Палма де Майорка
★ Летни езикови лагери за деца и младежи на възраст 4-18 години във Валенсия, Беналмадена, Барселона, Аликанте, Малага, Дения, Кадис, Сан Себастиан, Мадрид и Марбея
★ Стажантски програми във Валенсия, Сантиаго де Компостела, Малага, Севиля и Барселона

Английски език в Малта, Англия и Ирландия

Бизнес, Филми, Интернет ... Английският език е почти навсякъде в нашето ежедневие, което лесно дава отговора и защо е толкова популярен за изучаване – защото да владееш Английски език в съвременния свят е Необходимост! Роден език за над 300 милиона и втори език за още около милиард души по света, Английският език днес чуваме отвсякъде. Благодарение на сравнително достъпната си и лесна за усвояване граматика, както разбира се и на световната киноиндустрия, почти всеки в наши дни знае и разбира поне малко Английски език. Това с времето му придава значимост на „международен“ универсален език. За всеки работодател владеенето на Английски език на ниво е почти задължително условие. Какво ли щяхме да правим, ако при гласуването за официален език в Съединените щати Английският не беше спечелил пред Немския със само един глас ?! ☺ А знаете ли, че 60% от думите в Английския език са с латински корен ?! ☺

С Azares можете да изучавате Английски език в Малта :::

★Целогодишно за всички възрасти в столицата Валета и Сейнт Джулиънс
★Летни езикови лагери за деца и младежи на възраст 8-17 години в St Paul’s bay и Salini resort

С Azares можете да изучавате Английски език в Англия :::

★ Целогодишно за всички възрасти в Лондон, Брайтън, Кеймбридж, Уинчестър, Йорк и Ийстбърн
★ Летни езикови лагери за деца и младежи на възраст 8-17 години в Лондон, Брайтън, Оксфорд, Кеймбридж, Френшам и Кентърбъри

С Azares можете да изучавате Английски език в Ирландия :::

★Целогодишно за всички възрасти в столицата Дъблин и Брей
★Летни езикови лагери за деца и младежи на възраст 9-17 години в Дъблин и Blackrock College
★Програма Demi pair в Дъблин

Френски език в Франция

Език на любовта, литературата, модата и кулинарията! „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент Екзюпери, „Клетниците“ на Виктор Юго, кино класиките от времето на Луи дьо Финес и Жан Пол Белмондо, Катрин Деньоф и Брижит Бардо, шансоните от епохата на Едит Пиаф и Шарл Азнавур до съвременното звучене на Лара Фабиан ... Френският е един от най-романтичните езици в света, а Франция е водещата световна туристическа дестинация с около деветдесет милиона туристи само през 2018-та година. Френският език се говори от почти 300 милиона души по света, като 40% от френскоговорящите са жители на Стария континент. Той е трети сред романските езици по отношение на броя на хората, които го говорят като роден, веднага след Испанския и Португалския. На територията на Франция има множество регионални езици, като най-популярните сред тях са Français, Occitan, Flamand, France provençal, Basque, Alsacien, Francique, Breton, Corse, Catalan. Френският език е важен работен международен език като официален език на ООН, НАТО, Международния олимпийски комитет и други организации. А знаете ли, че до средата на XX-ти век Френският е бил официалния език за благородниците и за дипломацията ?!

С Azares можете да изучавате Френски език във Франция :::

★ Целогодишно за всички възрасти в Монпелие, Ница и Лион
★ Летни езикови лагери за деца и младежи на възраст 8-17+ години в Монпелие, Биариц, Кан, Париж, Антиб и Ница

Италиански език в Италия

Музика, Романтика, изкусителна храна, древна култура и люлка на Ренесанса в Европа ... Пленителна Италия е сред топ 3 на най-посещаваните и любими световни дестинации. Италианският език се конкурира с Френския за славата на „език на романтиката и любовта“, а всеки посетил веднъж Италия се завръща омагьосан и кроящ планове кога ще отиде отново. Италианският език е безспорно един от най-красивите с мелодичното си звучене и международно признат за „език на музиката“. Говорим за около 70 милиона души в наши дни, Италианският език може да бъде реално приложим за професионална реализация, защото в последните десетилетия много италиански предприемачи развиват бизнес в България, а Италия традиционно е и сред основните ни търговски партньори. Расте и броят на младежите, които се стремят да получат качествено висше образование именно в Италия, родина на най-стария университет в Европа. А знаете ли историята за зараждането на първия университет в Болоня ?! ☺

С Azares можете да изучавате Италиански език в Италия :::

★ Целогодишно за всички възрасти в столицата Рим, Венеция, Милано, Римини, Болоня, Флоренция, Салерно и Таормина
★ Летни езикови лагери за деца и младежи на възраст 14-17 години в Линяно Саббиадоро, Милано, Флоренция и Салерно
★ Програма Au pair в Рим

Немски език в Германия

Като официален език в шест европейски държави, Немският е най-широко разпространения език в Европейския съюз и говорим за около 95 милиона души. Освен, че европейските държави с официален Немски език са с мощни икономики, Немският език е широко използван в служебната кореспонденция на водещи фирми и корпорации и не случайно си е извоювал славата на „език на бизнеса“. Немският език е със силно изразено звучене и макар за мнозина да звучи грубо и отсечено, е уникален по свой начин. За да се докоснем и оценим напълно немската литература и музика и да можем да ги разбираме в оригинал се изискват доста усилия, защото Немският език е доказано труден за изучаване и със специфична граматика. Имена като Гьоте, Кафка, Томас Ман, Бах, Бетовен, Вагнер; философи като Кант и Нищше; психолози като Фройд и Юнг, които повлияват на съвременния ни начин на мислене и емоционално оценяване на случващото се в живота ни. А знаете ли, че една от всеки десет книги в света е публикувана в често наричаната „земя на поети и мислители“ Германия ?!

С Azares можете да изучавате Немски език в Германия :::

★Целогодишно за всички възрасти в столицата Берлин и Кьолн
★Летни езикови лагери за деца и младежи на възраст 7-18 години в и край Берлин, в и край Мюнхен, край Франкфурт и на брега на езерото Констанс

Руски език в Русия

Пушкин, Лермонтов, Достоевски ... руската поезия и руската класическа литература са легендарни и уникални с пресъздаването на пословичната славянска емоционалност. Руският език е най-разпространения славянски език, а заедно с Английския, Китайския и Испанския - един от четирите най-широко разпространени езици в света. Безспорно е и световното значение на Руския език по политически мотиви, като той е официален език и за ООН. Русия е сред водещите икономики в международен мащаб, неоспоримите традиции в стокообмена между държавите ни също са факт, затова владеенето на Руски език в наши дни дава предимство в сериозния бизнес. За мнозина от нас Руският език беше задължителен за изучаване още от началните класове, а днес се наблюдава осезателна тенденция за завръщане на интереса към усвояването му. Падежната система прави руската граматика сложна, но на помощ идва фактът, че Руският език се пише на кирилица, която е почти идентична с нашата българска азбука. А знаете ли, че всяка четвърта научна публикация в света е публикувана именно на Руски език ?!

С Azares можете да изучавате Руски език в Русия :::

★Целогодишно за всички възрасти край столицата Москва и в Санкт Петербург
★Летни езикови програми за младежи на възраст над 16 години в Санкт Петербург

Португалски език в Португалия

Португалският език се говори на три континента и в много различни държави, като за девет от тях той е официален. Португалоезичният свят включва Португалия, Бразилия (най-голямата държава в света с официален език Португалски), Кабо Верде, Гвинея Бисао, Екваториална Гвинея, Ангола, Мозамбик, Източен Тимор, Макао или общо 270 милиона души. За около двеста милиона от тях Португалският език е майчин, което го прави седмия по значимост език в света. Логично е, че Португалският има множество диалекти, а допълнително затруднение в изучаването му създава фактът, че в различните държави има различни думи за един и същ предмет или действие. А знаете ли, че хората които владеят Португалски език се наричата „Лузофони“ ?! Думата „Лузофон“ произлиза от името на провинция Лузитания в Римската империя, обхващала територията на сегашна Португалия.

С Azares можете да изучавате Португалски език в Португалия :::

★ Целогодишно за всички възрасти в Лисабон във Фаро

Гръцки език в Гърция

Гърция е любима дестинация на нас българите за пълноценен летен отдих, но като съседни държави традиционно имаме и интензивни търговски отношения. Ето вече са налице поне две причини за любителите на езици, за да започнат да изучават езика на Платон и Аристотел. Гръцкият език е официалния език в Гърция, както и един от официалните езици в Кипър или общо около 15 милиона души по целия свят говорят Гръцки език. Принадлежащ към групата на индоевропейските езици, Гръцкият език е без аналог и сред езиците с най-голям речников запас. Не бива да бъркаме старогръцкия със съвременния Гръцки език. А знаете ли, че гръцката азбука е създадена преди около две хиляди и петстотин години ?!

С Azares можете да изучавате Гръцки език в Гърция :::

★ Целогодишно за всички възрасти на остров Крит и на остров Корфу

АЗ УЧА ЕЗИЦИ С ЛЕКОТА С AZARES

Едно от най-разпространените клишета, което всеки от нас е чувал многократно е, че колкото повече езици знаеш, толкова по-лесно научаваш всеки следващ. И Да – това е абсолютна истина! След като желанието да учим чужд език вече е налице може би най-успешният „трик“ е когато започнем да учим нов език да използваме за база познанията си по други езици. Испанският, Френският, Италианският, Португалският и Румънски езици образуват групата на така наречените „Романски“ езици или тяхна основа е латинския. От друга страна нескрита гордост на самонадеяните французи е, че 60% от думите в Английския език са с латински корен. А ето и няколко практически, лесни за прилагане и изпитани лично от мен съвети :::

❤ Да обърнем внимание на общите думи в нашия и изучавания чужд език или на общите думи между два чужди езика. Изключително много са примерите на думи в Испанския и Италианския например, които са с един и същ латински корен и се различават само в правописа и произношението. Куп подобни примери има и между Френския и Английския и тук на помощ ни идва визуалната памет. Не случайно когато четем даден текст го разбираме много по-лесно, отколкото когато го слушаме;

❤ Да си измислим собствени асоциации, които ни помагат да запомним думи или граматически правила и структури, които ни е трудно да наизустим;

❤ Много често например в дадения момент не можем да си спомним конкретна дума и се опитваме по памет да налучкаме и твърде често се оказва, че сме го направили успешно ☺

За да бъдем успешни в мисията ни „изучаване на чужд език“ изключително важно и полезно е :::

■ да си направим собствен план като си определим по колко време на ден или по колко часа седмично да отделяме за различни видове учебни занимания и упражнения;

■ да си поставим цел – примерно всеки ден да научаваме по Х нови думи или да напишем по едно есе всяка седмица или да гледаме поне по един филм седмично на съответния език, за да свикнем да разбираме, когато носители на езика говорят всеки с различно произношение, тембър на гласа и скорост на изразяване

Често задаван въпрос, когато вече сме достигнали определено ниво по любимия чужд език и нямаме достатъчно време или желание да продължим с академичен курс, е как да поддържаме вече наученото. Еднозначният отговор е като този език стане част от ежедневието ни, а начините за това са безброй, особено с неограничения ни достъп до интернет :::

★ Четене на ежедневната преса или поне на някакви тематични статии по предпочитана тема – политика, спорт, мода, пътувания;

★ Книги – никой не е казал, че трябва да е класическа художествена литература. Криминалета, научна фантастика, кулинарни рецепти, ръководство за употреба на новия електрически уред у дома или просто туристически справочници – всеки има своя избор;

★ Музика – едва ли има по-лесно и приятно неволно учене на чужди думи и изрази от това да си преведеш текста на любима песен;

★ А на колко от Вас им е хрумнало да си настроят менюто на мобилния телефон, електронната поща и/или профила във Facebook на любимия чужд език ☺ ?!;

★ Тематични срещи с носители на езика с цел говорене – последните години не само в София се организират подобни ежеседмични срещи, на които освен да се упражняваме да говорим в неформална среда и на чаша питие, ни се дава и отлична възможност за нови познанства и приятелства;

★ Онлайн уроци - Въпреки плюсовете на онлайн курсовете мнозинството мои ученици са въздържани към тях, защото искат да пътуват! Защото оценяват безценното предимство да се докоснеш до езика и културата на място. Аз напълно подкрепям мнението на колегите ми, че всяка от двете форми на преподаване на чужди езици (присъствено и онлайн) си има своите предимства.

Най-актуалната тенденция в чуждоезиковото обучение обаче е като обединим в наша полза двете форми на обучение! Ако сред безбройните ползи на обучението на място водещи са 100% потапяне в местната езикова среда, създаването на нови приятелства и опознаването на нова култура и стил на живот, то онлайн обучението ни дава свободата да учим от всяка точка на света, при това с гъвкав учебен график, като спестяваме от разходите за транспорт и пребиваване. Освен това онлайн курс с преподаватели от избраното училище, в което планираме да се обучаваме на място, ни помага да свикнем с методиката и стила на водене на занятията изцяло на изучавания език и така повишава доверието ни, съкращавайки времето за привикване. Именно затова в настоящата ситуация горещо препоръчвам на нашите ученици да гледат на онлайн курсовете като предварителна подготвителна стъпка преди обучението на място.

√ И разбира се стигаме до най-приятния и най-любим за всички ни начин за практикуване на наученото ::: да Пътуваме в съответната страна ☺ !!!

Защото да пътуваме е съществена част от процеса на изучаване на чужд език. Според статистиките ежегодно расте (за Испания средно с 10% на година) не само броят на ученици от цял свят, но и броят седмици, който те прекарват в страната с цел чуждоезиково обучение. И това е така, защото пълното потапяне в езиковата среда не само чрез учебни занятия, но и посредством настаняване в местни семейства, културни занятия, посещения на забележителности, кулинарни уроци, ежедневно докосване до местния начин на живот, е доказано ефективно и те сами се стимулират да удължат престоя си. Именно затова една от новите тенденции е партньорските ни училища да разширяват предлагането не само на онлайн учебни програми в отговор на актуалната ситуация със световната пандемия и ограниченията в свободното пътуване, което ни наложи, но и веднъж след като тя премине – повече учебни програми, съчетаващи езикови занятия със специфични културни занимания (туристически обиколки, специализирани турове с вино дегустации, кулинарни уроци, посещения на емблематични за района културни фестивали и карнавали, спортни състезания), които подпомагат по-доброто опознаване на съответния регион.