Azares.eu

Azares Logo Моята езикова ваканция Azares Logo
Azares Logo Да пътешествам за мен е страст, а владеенето на чужди езици богатство Azares Logo
 Pamplona

Памплона, на баски „Iruña”, е столицата на автономна област Навара и нейн политически, административен, икономически и културен център. Градът дължи световната си известност като туристическа дестинация на “El Camino de Santiago” и “San Fermín”. Разположен в самия център на Навара, древният, ограден от крепостни стени град сега се простира над басейна на река Арга и заедно с околните общини образуват един съвременен град – дом за над 200 000 души. Голямата гордост на града е определението, което му дават неговите жители – изграден за живеене. Памплона се счита за привилегирован град заради отличното ниво на общественото и частно здравеопазване, разнообразието на културния живот, неповторимата атмосфера на изпълнените със сгради с историко-архитектурна стойност улички. Памплона е модерен и рядко гостоприемен град, впечатляващ туристите с останките от средновековното си минало, съвременния градски облик и богатството на културния си живот и гастрономически изкушения. ¼ от територията му са паркове и градини, което го прави един от най-зелените европейски градове. Въпреки, че е сравнително малък град, Памплона се радва на огромен престиж заради качеството на университетите си и нивото на здравната система. В Памплона има два държавни университета (Наварския обществен Университет и Университета за дистанционно обучение) и един частен университет (Наварския университет). Друг аспект, който помага за издигане качеството на живот в Памплона, е отличното ниво на общественото и частно здравеопазване. Това превръща Памплона в предпочитано място за провеждане на научни, технически, бизнес, здравни и културни конференции.
Логично, нашата разходка из Памплона започва от “la Plaza Consistorial” и „El Ayuntamiento” – сградата на Кметството, седалището на общинската власт и „емблема” на началото на фестивала San Fermín. Неговото място в самия център на Стария град никак не е случайно. През 1423 крал Carlos III решава да обедини трите независими едно от друго градчета Navarrería, San Cernín и San Nicolás, от които се състои по онова време Памплона, в един общ град, с общо управление. Така, като символ на мира и единството, се решава Кметството да се построи на мястото, където се събират границите им. От тогава да наши дни Кметството е променяло многократно облика си, но никога мястото. От изградената през 1760-та сграда понастоящем е запазена само фасадата в типичния й бароков стил, а останалата част е съборена през 1951 и построена изцяло наново.
“La Plaza del Castillo” е невралгичния център на Памплона или галено наричан „El cuarto de estar de los Pamploneses” (Дневната на памплончани). Безспорно това е любимото и най-типично място за срещи на местните – за да се отправят на обиколка по магазините, да пийнат по нещо в някое от многобройните заведения или просто да седнат да почетат или погледат минаващите. “La Plaza del Castillo” представлява неправилен четириъгълник с обща площ 14 000 м². Това място неизменно е свързано с най-емблематичните събития в историята на града – корида с бикове, турнири, битки, военни паради, политически събирания и разбира се празниците San Fermín. В средата на площада се намира “El Kiosko” или беседката - типичен архитектурен елемент на централните градски площади в Северна Испания. В настоящия си облик е изградена през 1943 година. А в дъното на площада е емблематичния хотел „La Perla”, прославил се из целия свят с факта, че при честите си посещения в Памплона там е отсядал Ърнест Хемингуей. В наши дни, заради качеството на обслужването си, хотел „La Perla” е в топ 10 за 2013 за най-добри хотели из цяла Испания.
Освен с атрактивния си исторически център, Памплона впечатлява туристите и с облика си на динамичен и разнообразен град, с оживената си търговия и множество зелени площи.
Създаден през далечната 1830-та, със своите 90 000 м², заобиколен от крепостни стени и в непосредствена близост до архитектурното сърце на града, “el Parque de la Taconera” заслужено носи славата на най-стария, живописен и романтичен от всички градски паркове. За начало ще изпием по кафе или чай във „Виенското кафе” (любимо място на творци и студенти). Това кокетно и с несравнима атмосфера местенце е почти скрито от погледа сред зеленина и цветя там, където преди години се е помещавала къщичка за отдаване под наем на велосипеди. Паркът има няколко входа, но безспорно най-величествен е входа „Portal de San Nicolás” (1666). Представлява барокова възстановка на триумфална арка и в миналото тази порта е била един от 6-те входа на града. Най-известния паметник, който краси главната алея на парка е този на прочутия наварски тенор Julián Gayarre (1844-1890). Памплончани галено наричат “el Parque de la Taconera” ”Парка с животните” заради малката зоологическа градина, разположена в ниската част на парка и обградена от естествени крепостни стени. Тук на воля сред природата си съжителстват елени, патици, зайци, фазани, лебеди, та даже и кралски пауни.
Не случайно Памплона претендира, че е един от най-зелените европейски градове. Само парка “La Ciudadela” заема 280 000 м2 в самото сърце на града. Изградена в периода 1571-1645 с цел защита на града в случай на нападения, “La Ciudadela” е един от най-съхранените примери за военна архитектура в цяла Испания. По-голямата й част може свободно да се обходи и освен място за разходка е и една от много добрите възможности за опознаване на града. Великолепието на каменните структури и порти ни говори за едни далечни епохи и за ключови исторически битки в Памплона като граничен град. Поради стратегическото си местоположение, бастионите предлагат красиви гледки към околните квартали и хълмовете, които обграждат града, а разходките покрай крепостните стени са спокойни и дават идеална възможност човек да се усамоти или да си почине с приятна компания.
Eдва ли някой би успорил вълшебната сила на водата?! В “el Parque Yamaguchi” водата е навсякъде, а вълшебното й румолене привлича млади, стари, влюбени двойки, семейства с деца, защото сред 85 000 м2 всеки намира своето кътче за почивка и усамотение. Именно тук може да срещнете мнозинството памплончани в неделя по обед, защото паркът Ямагучи е сред любимите им места за кафе или просто почивка. Разположен в един от най-модерните райони на града, паркът е изграден през недалечната 1997-ма като резултат на добрите отношения между побратимените градове Памплона и Ямагучи. Паркът е проектиран от японски пейзажисти и затова съдържа всички типични декоративни елементи, характерни за градините според японската култура. Във вътрешността на парка се намира и “el Planetario” – Планетариума на Памплона, открит през 1993-та и славещ се с купула си (най-голям в света със своите 20 метра в диаметър). Разходката из парка настройва към спокойствие и медитация, а символиката му е почитта към четирите годишни времена според японската философия.
Повече интересни подробности и снимков материал за богатото природно, историческо и архитектурно богатство на град Памплона можете да откриете тук :
Pamplona Actividades culturales en PAMPLONA Pamplona por la noche