Azares.eu

Azares Logo Моята езикова ваканция Azares Logo
Azares Logo Да пътешествам за мен е страст, а владеенето на чужди езици богатство Azares Logo
 Cádiz

Приятели на Испанския език и култура, тези от Вас, които изберат K2 Internacional за своята езикова ваканция ще имат възможността да опознаят Кадис! А защо да изберете да учите Испански език точно в Кадис, защо да решите да упражнявате своя Испански именно в Кадис? Кадис е известен с прозвището "Сребърната чаша", което дължи на особената си форма, на светлината и на начина, по който градът се отразява в морето. Кадис се намира на югозападният бряг на Иберийския полуостров в област Андалусия или там, където се срещат Европа и Африка, Атлантическия океан и Средиземно море. Градът е столица на една от осемте андалуски провинции, а именно едноименната Кадис. Кадис е разположен на заобиколен от морето полуостров в залива на Кадис (Bahía de Cádiz), който включва общините San Fernando, Puerto Real, Chiclana и Puerto de Santa María. Този район с обща площ 592 км2 и население около 600 000 жители е един от "двигателите" за развитието на индустрията, туризма и търговията в Андалусия. На юг от Кадис следвайки прекрасните плажове можете да достигнете Гибралтарския проток, а оттам да се разходите до "портата към африканския континент" Мароко. На изток са Севиля и впечатляващите планини Sierra. Не бива да пропуснете и очарователните "pueblos blancos" като Arcos de la Frontera и Ronda с белите варосани къщи и отрупаните с цветя вътрешни дворове и балкони, а оттам да продължите до Málaga. Много важна част от културата и стила на живот на местните са конете, виното, биковете и фламенкото. За да се докоснете до тези ревниво пазени традиции можете да посетите стопанствата в Jerez de la Frontera, Medina Sidonia и Alcalá de los Gazules, където от векове се отглеждат впечатляващите бикове и елегантните андалуски коне. А ако си мечтаете да посетите Канарските острови, пристанището на Кадис е чудесна отправна точка.
Естествено историята на Кадис и значимите му културни аспекти са силно повлияни от географското местоположение на града. Основан от финикийците през 1100 г.пр.н.е., Кадис е най-старият познат в наши дни град на западния свят. По-късно в Кадис се заселили картагенците, а след тях римляните. Най-значимите останки от тази епоха са запазените и до наши дни руини на "Teatro Romano" в "Barrio del Pópulo”. Построен през I-ви век преди Христа, Римският театър в Кадис е бил най-големият римски театър в цяла Испания. Днес обаче могат да се видят само части от него, тъй като през Средновековието камъни от театъра са ползвани за строителен материал за градеж на жилища. Около V-ти век в Кадис пристигнали готите, а през 711-та година започва дългият период на мюсюлманското владичество. След връщането под християнската корона през 1262-ра започва възстановяването на Кадис под управлението на Alfonso X “El Sabio”. Именно тогава на мястото на джамията започва да се строи прочутата Катедрала - символ на града и до днес. Поради привилегированото си географско положение исторически Кадис винаги е бил едно от най-важните испански пристанища. Значимостта на града е тясно свързана с испанската история – от бреговете около Кадис Христофор Колумб отплува в откриване на Америките. А след 1492-ра година се нарежда сред най-богатите градове в Европа. Периодът на просперитет за Кадис започва през XVI-ти век, когато градът измества Севиля и се превръща в основно търговско пристанище със Западните Индии. Този търговски подем оказва силно влияние върху градския облик и тенденцията на изграждане на прекрасни къщи-дворци, живописни улици и романтични площади продължава до XVIII-XIX-ти век. През 1812-та градът се слави с либералните си убеждения и служи за убежище на политиците, когато в останалата част на Испания нахлуват войските на Наполеон. В резултат през същата тази година тук е създадена и подписана първата Испанска Конституция, известна с прозвището "la Pepa".
Кадис е изграждан и строен наново няколко пъти, като различни култури са оставили своя отпечатък върху облика на града. Богатата история на Кадис не просто го превръща в наситен с исторически забележителности град, а градът е сам по себе си впечатляващ паметник. Днес Кадис е ясно разделен на две зони: старата историческа част, известна сред местните просто като Кадис и новата част "Puerta Tierra", която е изградена извън крепостните стени на отвоювани от морето земи и характеризираща се с типична съвременна архитектура, широки булеварди и високи модерни сгради. На „границата” между двете зони е централният площад на Кадис "La Plaza de San Juan de Dios", в основата на който се намира Кметството на града (el Ayuntamiento de Cádiz). Разхождайки се по уличките и площадите стъпка по стъпка ще откривате сами културното му богатство, наслаждавайки се на удивителната красота на разкошните балкони и каменните кули. В наши дни Кадис е известен на туристите основно с Карнавалните празненства в средата на февруари, но през останалата част на годината това е един спокоен средноголям град с население около 135 000 души, които ще Ви направят впечатление, че са вечно усмихнати и се наслаждават на живота с типичния андалуски ритъм. Рибните пазари, многобройните кафененца, тесните улички с красиви сгради в пастелни тонове оформят облика на града.
Но съвременният Кадис Ви очаква с километри райски плажове. Бреговете на Кадис са част от така наречената “Costa de la Luz”, славеща се със златистия цвят на пясъка. В Кадис има над 10 километра плажове с най-финния пясък, а сред любимите плажни атракции през лятото и част от зимата са нощните барбекю-партита и кинопрожекциите под открито небе. Единственият плаж разположен в старата историческа част на града се казва "la Caleta". Този малък живописно извит плаж е място за създаване на незабривими сцени в световното кино като зрелищното къпане на Холи Бери в "Die another day" от поредицата за Джеймс Бонд. В модерната част на града "Santa María del Mar", "La Victoria" и "Cortadura" очакват феновете на “windsurf” и плажния волейбол. Средногодишната температура в Кадис е 19 градуса и градът се радва на 3200 слънчеви часа годишно.
За любителите на културата в Кадис има множество музеи, паметници, църкви и театри. Всяка година през февруари за почти две седмици Кадис е домакин на един от най-прочутите в цял свят Карнавали – магия от цветове, музика и емоции, която човек трябва да преживее поне веднъж в живота. Карнавалът на Кадис е най-популярната фиеста в града, която привлича огромен международен туристически интерес. Датира от края на XVI-ти век и се провежда през февруари като чудесен пример за веселия нрав, гостоприемството и чувство за хумор на местните. Великден в Кадис е различен в сравнение с другите испански градове, особено с пищните и артистични улични религиозни процесии. Други интригуващи празници са честването на “San Juan” със стотици огньове по улиците и плажовете на града и множество филмови, театрални и музикални фестивали като едно от най-вълнуващите събития е провеждащия се през октомври Фестивал на Ибероамериканския театър.
Кадис предлага и голямо разнообразие от забавления и интересни възможности за феновете на спорта като приключенски спортове, "trekking", катерене или езда. И разбира се изкушаващите за сърфистите вълни на “playa Victoria” и други водни спортове като ветроходство и риболов, голф-игрища и природни паркове.
Местната кухня предлага морски дарове, поляти с изтънчени вина начело с прочутото "tinto de Jerez". Кадис е идеалното място, където да избягате от тълпите туристи и да усетите типичната Испания. Разходете се из многобройните елегантни площади на града, вдишайте от атмосферата му и се насладете на южняшкото спокойствие. 90% от местните жители "los gaditanos" не говорят друг език освен Испански, което е още едно чудесно предимство, за да изберете да учите и упражнявате своя Испански именно в Кадис. А ако по залез слънце търсите още прекрасни гледки към морето, предложението ни е да обиколите целия полуостров пеша редувайки парк след парк, безброй палми и живописни архитектурни детайли с ориенталски привкус. Кадис е уникално откритие, едно истинско съкровище от андалуската земя. Неслучайно всеки посетил Кадис се поддава на чара му и няма търпение да го посещава отново и отново!

Извънкласна културно-развлекателна програма на K2 Internacional

Въпреки, че основната цел на престоя Ви в Кадис е да учите Испански език, също така градът е отлично място за незабравима ваканция. Ето защо екипът на K2 Internacional организира за своите ученици разнообразна програма от културни занимания и развлечения. Така те се опознават и сприятеляват, откриват нови култури и разбира се забавлявайки се практикуват Испански език в неформална среда.
Сред най-предпочитаните събития в културната програма са:
■ екскурзии до Севиля, Гранада, Мароко;
■ разглеждане на историческите забележителности на града с придружаващ преподавател по Испански език;
■ барбекю на терасата на K2 Internacional;
■ прожекции на испански филми с дискусия;
■ фламенко спектакли и най-вече
■ курсове по сърф, фламенко, керамика и испанска кухня
Clases de Surf - уроците по сърф включват всичкия необходим материал и екипировка и са разделени на теоретична подготовка и практика. Те се провеждат от учители-професионалисти в сърф-училище със собствени съоръжения. Занятията се провеждат ежедневно на "Playa Victoria" - плажът с най-много вълни в Кадис и разбира се зависят от метеорологичните условия. Един урок е с продължителност 2 часа. По желание на ученика обучението може да се провежда в група или като индивидуални уроци.
Clases de Flamenco - занятията се провеждат от професионална танцьорка. За учениците на K2 Internacional се сформира отделна група, така че те да започнат от начално ниво. Обучението в група е два пъти седмично по час и половина. При желание и за по-напредналите се предлагат и индивидуални уроци.
Clases de Cerámica – на учениците се показват някои техники в ръчната изработка на керамични изделия, а също така се учат да изрисуват плочки. По време на занятията те създават свои собствени творения, които са чудесен подарък и отличен спомен за времето, прекарано в Кадис.
Clases de Cocina Española - занятията по готвене се провеждат в кухнята на училището от един от преподавателите в K2 Internacional и включват всички нужни материали и продукти, а продължителността на всяко е 3 часа. В тези часове учениците се научават да приготвят най-типичните ястия от испанската кухня (tortilla española, gazpacho, paella) и едновременно с това обогатяват речника си. А след това ученици и учител заедно се наслаждават на приятна вечеря в забавна и приятелска среда.
Всички културни събития и занятия включват нужните материали и се състоят от малка теоретична част и много практика. Провеждат се след края на учебните занятия от понеделник до петък от 16.00-18.00 часа или 18.00-20.00 часа, в зависимост от конкретното събитие или време на годината. Екскурзиите извън Кадис се провеждат в събота с примерен час на тръгване 09.00 сутринта и завръщане според дестинацията около 20.00-21.00. Графикът на културно-развлекателната програма за всяка седмица е различен и се обявява в понеделник. Освен организираните събития от училището, всеки от Вас може да си направи собствени екскурзии и срещи с испаноговорящи.
Повече интересни подробности и снимков материал за богатото природно, историческо и архитектурно богатство на град Кадис можете да откриете тук:
Cadiz