Azares.eu

Azares Logo Моята езикова ваканция Azares Logo
Azares Logo Да пътешествам за мен е страст, а владеенето на чужди езици богатство Azares Logo
 Испански език в Гранада Испания

„Без да посетите Гранада, не можете да кажете, че сте виждали Испания“
(Federico García Lorca)

Гранада (Granada) е главен град на едноименната провинция в автономната област Андалусия в Южна Испания. „Мавърското бижу на Испания“ е разположен в подножието на най-високата планина на Пиренейския полуостров Сиера Невада (Sierra Nevada), а около час и половина път с кола на североизток делят Гранада от Малага. Произходът на името на Гранада е древен и неясен. Според някои историци то има ориенталски произход, означава „голяма крепост“ и подсказва за многоликата му история през вековете. От 7-ми век пр.н.е. на мястото на днешния град съществуват селища на келти; след тях гърците основават своя колония под името Елибирге, прекръстена по време на епохата на римско владичество на Илиберис. При превземането на градът от маврите той е населен предимно от евреи, които го наричат Garnat al Yahud или „Гранада на евреите“, а арабското влияние се усеща навсякъде и до днес.

Споменавайки Гранада в съзнанието ни мигновенно изниква „Алхамбра“ – дворцовият комплекс част от културното наследство на ЮНЕСКО, който е един от най-добре съхранените образци на мавърската архитектура в Европа. Дори само за да посетят митичната „червена крепост“ Аlhambra целогодишно тълпи от цял свят превръщат Гранада във важен туристически център и един от най-посещаваните испански градове именно заради уникалната смесица от мавърска, юдейска и християнска архитектура. И тук е мястото да обагрим мистичното очарование на Гранада с легендата за принц Боабдил (Boabdil), последният й мавърски владетел. Гранада е първата и последна крепост на маврите на Пиренейския полуостров от 711-та до 1492-ра година, когато Изабел Кастилска триумфално получава ключовете от града. Боабдил бил силен и горд владетел, но принуден да напусне красивия си дворец емоциите му надделели, той не успял да скрие тъгата си и се разплакал. А майка му го гледала с думите „щом не успя да опазиш владението си като мъж, сега плачи като дете“ ...

Днес на един от централните площади се извисява изключително стилен и респектиращ паметника на Изабел I Кастилска и съпруга й Фернандо Арагонски. Малцина знаят как завладяването на Америка от Христофор Колумб е свързано с освобождаването на Гранада от маврите. Колумб дълго подготвя мисията си и многократно моли кралица Изабел за финансова помощ. Накрая тя склонява като му поставя следното условие „щом цяла Испания се върне отново под християнската корона“. Точно така и става – на 2-ри януари маврите се предават в Алхамбра и през същата 1492-ра на 8-ми април Христофор Колумб отплава от Puerto de Santa Maria Cádiz. А в наши дни силно емоционално изживяване е да се поклоним през мощите и делото на Reyes Católicos в гробницата на катедралата "Capilla Real".

Гранада е модерен град с многобройни исторически забележителности, известен с вълнуващия си нощен живот, а приветливите местни хора и стари тесни улички в историческия център създават атмосфера на спокойствие и уют. Разходката из централната част на Гранада започва от строената почти двеста години Catedral de Granada, определяна като един от най-големите символи на испанския ренесанс заедно с двореца Ел Ескориал в Мадрид. Площадът с мъжа “el aguador” и магарето, което носи баки с вода „Plaza de la Romanilla“ носталгично напомня за епохата на безводие в Южна Испания. Леко изкачване по стръмните, покрити с мозайки от хлъзгави водни камъчета улички в стария мавърски квартал “el Albaicín” с атмосферата на типичните арабски магазинчета и се озоваваме на plaza “Mirador de San Nicolás”, от където се откриват, особено по залез слънце, невероятни гледки към Алхамбра, Гранада и Сиера Невада. Настава време за типичните местни таверни “el tablao”, където да се насладим на фламенко спектакъл. Южняшката емоционалност и изразяване на страстта и тъгата през музиката и танца не може да се опише с думи, а трябва да се види и почувства!

Сравнително малък по размери град и на тринадесето място по население, Гранада е прочут университетски център в Испания от основаването на местния университет през далечната 1531-ва година до наши дни. Младежи с влечение към хуманитарните специалности като филология, история, философия и архитектура от различни части на страната и Европа избират Гранада за своето висококачествено висше образование. Именно те й придават младежкия облик “la marcha” на университетски град с оживен нощен живот и огромен брой барове в старата част. Дали ще изберете да се съберете с приятели на чаша бира “cerveza Alhambra” или леко лятно винце “tinto de verano”, или пък предпочетете в горещите дълги летни вечери чаша ароматен чай в “el Albaicín”, характерното тук е, че към питието се сервират безплатни “tapas”.

Както най-младите, така и по-възрастните хора могат да намерят най-подходящата атмосфера предвид голямото разнообразие от културни дейности, които градът предлага през цялата година. Всяка есен Гранада е домакин на един от най-популярните джаз фестивали в Европа, а концертите на испански и международни музиканти продължават през целия месец ноември. За спортните натури ски пистите по склоновете на Сиера Невада са едва на четиридесет километра от Гранада. Въпреки, че не е крайбрежен морски курорт, Гранада си има на едва петдесет километра разкошни плажове край Мотрил (Motril), които благодарение на тропическия микроклимат очакват любителите на морето и слънчевите бани почти целогодишно.

Proyecto Español Granada

Proyecto Español Granada е училище, специализирано в преподаването на Испански език като чужд език, намиращо се в историческия център на град Гранада, на едва стотина метра от Catedral de Granada.

Proyecto Español Granada разполага с 6-шест просторни, климатизирани класни стаи с приятна атмосфера. Всички учебни помещения са оборудвани с аудио-визуална техника. За удобството на учениците на Proyecto Español на тяхно разположение целодневно са компютърна зала, библиотека, модерна зона за релакс с кафетерия и достъп до безплатен безжичен wi-fi интернет.

Proyecto Español Granada е Акредитиран център на Институт Сервантес. Занятията по Испански език в Proyecto Español Granada се провеждат за всички нива от А1 до С2 включително, следват комуникативния метод на преподаване и се провеждат от строго подбрани преподаватели. Всички те са носители на езика, с многогодишен опит и постоянни квалификации в най-новите методики за преподаване на Испански език като чужд език (ЕLE).
Всички учебни занятия са с продължителност от 50-петдесет минути и се провеждат в малки групи от минимум 3-три до максимум 10-максимум човека.
Продължителността на индивидуалното занятие е 60-шестдесет минути.
Важно уточнение е, че в Proyecto Español Granada стандартният интензивен курс Curso Intensivo включва не 20-двадесет, а 25-двадесет и пет учебни занятия седмично в група.
Суперинтензивният курс Curso Intensivo 25+5 включва 25-двадесет и пет учебни занятия в група + 5-пет индивидуални занятия.

Proyecto Español Granada предлага на своите ученици разнообразна програма, позволявайки им да опознаят архитектурните забележителности, културата и стила на живот в Гранада. След занятията по Испански език всеки ден от понеделник до петък и през уикенда учениците могат да изберат как да прекарат свободното си време, придружени от своите нови приятели и преподаватели и практикувайки наученото в неформална среда, така че да не пропуснат нищо интересно от случващото се в социалния живот на този оживен и сякаш постоянно вибриращ в южняшки ритъм град.