Azares.eu

Azares Logo Моята езикова ваканция Azares Logo
Azares Logo Да пътешествам за мен е страст, а владеенето на чужди езици богатство Azares Logo
 San Fermín

Всяка година от 6-ти до 14-ти юли в Памплона думата „fiesta” се изписва с главни букви – настава времето на San Fermín! Точно в 12 часа на 6-ти юли проехтява „el chupinazo” и в наварската столица „избухва” истинска празнична експлозия. Хиляди от цял свят буквално „наводняват” града, пременен в бяло и червено . През дните на San Fermín по улиците на Памплона тече един безкраен празник на приятелството, радостта, музиката и веселието!
За всяко нещо по правило хората имаме поне 2 гледни точки – „За” и „против”. Така както фиестата San Fermín е повода всяка година Памплона да бъде посетена от над 1 милион туристи от цял свят, така други пък (различни организации за защита правата на животните и екоорганизации) протестират за отмяна на коридата. Всяка година на 5-ти юли в Памплона, в навечерието на ежегодното откриване на San Fermín на емблематичния площад пред Кметството се провежда масов протестен митинг.
За нас обаче San Fermín е повече от многовековен празник. С този разказ заедно ще научим повече за всички традиции, свързани с тази уникална фиеста и ще опровергаем наложеното „клише”, че San Fermín е само “El Encierro”.
★ Денят е 6-ти юли, а часът - точно 12.00h ::: проехтява el Chupinazo иии "Pamploneses, pamplonesas.... ¡que empiece la Fiesta! ¡Viva San Fermín! ¡Gora San Fermín!" (Мъже и жени на Памплона, да живее Сан Фермин!)… нека най-дивата, най-страстната фиеста San Fermín, в която, както обичат да се шегуват местните „няма нищо Свято”, започне сегааа!!!
Както сами забелязвате фиестата си има и собствен език :
» “El Chupinazo” - Точно в 12.00 часа на 6-ти юли от централния балкон на втория етаж на сградата на Кметството на Памплона (Ayuntamiento de Pamplona) проехтява "El Cohete" - фиестата San Fermín може да започне. Всъщност ракетите, които се изстрелват са общо 30, като тази, която дава началото на San Fermín е дълга 1,20 метра, тежи 20 грама и е с 3 грама повече експлозив от останалите. В мига на "El Chupinazo" тътена е 133 децибела, което се равнява на шума при излитане на самолет. Площадът пред Кметството на Памплона (La Plaza Consistorial) е с площ 2 502м2. По време на "El Chupinazo" там се събират по официални данни 12 500 души или средно по 5 човека на м2;
» “El Pañuelico Rojo” - Червената кърпа е един от символите на San Fermín и задължителна част от празничното Ви облекло. Важно правило е, че преди да проехти "el primer cohete" кърпата не се завръзва около врата и нито един Памплончанин не би си позволил да наруши това правило!
★ 7-ми - 14-ти юли - Всяка сутрин в 06.45h Духовата музика на град Памплона, галено наричана "La Pamplonesa" тръгва от площада пред Кметството (La Plaza Consistorial) и обикаляйки по улиците събужда млади и стари за нов ден на фиеста. Най-популярната песен е "Quinto levanta, tira de la manta ...", а самата традиция се нарича "Dianas"
★ 7-ми - 14-ти юли - Всяка сутрин в 08.00h се дава старта на така нареченото непреводимо "El Encierro" или най-популярната атракция на San Fermín - тичането пред биковете из улиците на Стария град. Всеки, който има желание да си вдигне адреналина точно по този начин трябва да е зад огражденията "las vallas" най-късно до 07.30h, защото точно в 08.00 топовен гърмеж оповестява, че 6-те бика са пуснати! Най-драматичното място по трасето на “El Encierro” е завоят от “Mercaderes” към “calle Estafeta”, известен като “La Curva de la Estafeta”. Именно тук неслучайно стават и най-много инциденти. Според статистиката всяка година има между 200 и 300 леко наранени "Смелчаци". За по-разумните фенове се предлага алтернатива – да наблюдавате “El Encierro” от балконите на околните жилищни сгради. А американците, най-запалените чуждестранни туристи на San Fermín, вече са му измислили име - "balconing". За да си подсигурите обаче платено място на някой от тези балкони по “calle Estafeta” е нужно да помислите поне 1-2 месеца напред. Трасето на “El Encierro” е общо 848.60 метра, които със средна скорост от 24km/h се вземат от участниците за по-малко от 4 min !!! А за любителите на статистиката - най-многобройните участници в “El Encierro” след испанците са туристите от САЩ и по-конкретно щата Тексас. В делнични дни броят им е около 2000 души, като събота и неделя достига до 3500. Средната възраст на участниците е 18-34 години, като 90% от тях изпълняват на 100% регламента за участие. И ако всеки втори си пробва смелостта за сефте, то всеки трети е ежегоден "Експерт" в “El Encierro”. Крайната точка на трасето на “Еl Encierro” e “Plaza de Toros”, където всеки следобед същите тези бикове участват в Корида.
★ 7-ми - 14-ти юли - Всяка сутрин 9.00-9.30h - "Salida De La Comparsa" - Като с магическа пръчка от Автогарата изкачат “Los Gigantes” и “Los Cabezudos”, за да оживят уличките на Стария град на Памплона и да радват малки и големи. Los Gigantes: Rey + Reina Americanos, Rey + Reina Africanos, Rey + Reina Europeos, Rey + Reina Asiáticos. Това са 8-те най-известни фигури (по две мъжка и женска за всяка раса и цвят на кожата и символизират четирите посоки на света), като в сегашния си вид са изработени в далечната 1850-та от Tadeo Amorena, по поръчка на Кметството на Памплона. Куклите са с височина 3.85-3.90 метра, а над танцуващия "стърчат" 4.20 метра; теглото им варира между 59 и 64 килограма. Как мислите, дали е лесно да танцуваш с 4-метрова кукла върху плещите си ?!
И веднага след “la Comparsa de los Gigantes y los Cabezudos” из уличките на Casco Antiguo de Pamplona се появяват “Los Kilikis”, за да видят кой е слушал и кой не. А за “неслушалите” ::: “Los Kilikis” са тук, за да ги „напляскат”. 6-те фигури „Los Kilikis” представляват кортежа на градските съветници и тяхната мисия е да плашат и забавляват народа като преследват хората по улиците и нежничко ги удрят. Фигурите “Los Kilikis” са с по-малки глави от “los Cabezudos” и в сегашния си вид са създадени преди точно 154 години.
★ 7-ми юли - 10.00h – “Procesión De San Fermín” - 7-ми юли е денят, в който се почита паметта на San Fermín. Един от най-големите празници на този ден е Процесията, която преминава из улиците на Стария град на Памплона. Легендата разказва, че през далечния III-ти век Памплона била под управлението на римския сенатор Firmus. След като неговия син Fermín се посвещава на Християнството, става свещеник в Тулуза (Франция), а след това се завръща в Памплона. Патронът на град Памплона Fermín е обезглавен в Amiens на 25-ти септември 303, а червената кърпа (задължителна част от празничното облекло по време на фиестата) се слага на врата именно от уважение към трагичната му съдба.
★ 7-ми - 14-ти юли - Всеки ден в 18.30h – “La Corrida en La Plaza de Toros de Pamplona”. Да си осигурите билети за достъп до тази атракция е почти невъзможно, защото 90% от местата са предварително резервирани за редовните посетители, които подновяват всяка година пропуските си. "La Plaza de Toros" със своя капацитет от 19529 души е втората по големина в цяла Испания след "La Monumental de Las Ventas en Madrid". Открита е на 7-ми юли 1922 с капацитет от 14 000 души по време, когато Памплона е наброявала население от едва 30 000 жители.
★ 6-ти - 14-ти юли - Всяка вечер 23.00h - "Fuegos Artificiales". Една от най-големите и любими атракции за хората от всички възрасти по време на San Fermín е Зарята, която всяка вечер озарява небето над "El Parque de la Ciudadela" в невиждана многоцветна ферия.
★ 6-ти - 14-ти юли - Всеки ден до 22.30h - "Barracas". Кой е казал, че лунапарка е само за децата ?!
★6-ти - 14-ти юли - Всяка вечер 24.00h - "Verbenas" (испанската дума за седянки на открито). За желаещите да празнуват от всички възрасти нощта е тяхна - в някои паркове до 03.00h, в други до 05.30h, а най-запалените посрещат и изгрева на открито.
★14-ти юли – Точно в полунощ ::: Приятели, 9 прекрасни дни се изнизаха сякаш като миг ... настана време отново да се съберем пред Ayuntamiento de Pamplona, за да изпеем "Pobre de mí, pobre de mí ... San Fermín se acabó" ! Ние обаче сме Оптимисти и си казваме ::: “San Fermín 2015 - ya falta menos” !
Повече интересни подробности и снимков материал за уникалната фиеста Сан Фермин можете да откриете тук :
San Fermin