Azares.eu

Azares Logo Моята езикова ваканция Azares Logo
Azares Logo Да пътешествам за мен е страст, а владеенето на чужди езици богатство Azares Logo
 Navarra & País Vasco

Автономна област Навара се намира в Северна Испания, на границата с Франция и е с територия от 10 421 км². През последното столетие населението на Навара се е увеличило почти двойно и в момента то е около 640 000 жители.
“Притисната” до най-западните Пиренеи, без излаз на море, Навара е част от историческия Баски регион на Испания, който така и никога не бива завладян напълно от Арабите или някой друг. В действителност именно Баските, а не Маврите побеждават Карл Велики в прочутата битка при “Roncesvalles”. Преминаването на Пиренеите при “Roncesvalles” е и началото на испанския участък от пътя до Сантиаго де Компостела (“el Camino del Santiago”), едно от най-древните поклоннически трасета в Европа, което и до ден днешен бива прекосявано от поклонници (пилигрими) и туристи.
Навара има три много различни географски и био-климатични области: планинската област на север, областта около Памплона и накрая южната част. Навара се отличава с разнообразна природа – от гористите склонове на заснежените Пиренеи на север, през многообразието на дивеч и гъби, градините по брега на река Ебро и пустинната част в южната част на областта (“Bardenas Reales”), до изключително разнообразната кухня и многообразието от вина в този известен лозарски район. Навара е любима дестинация за всички виноценители, особено с прекрасното си розе, направено от местните стари лози “garnacha”.
Навара е и „страната на Хемингуей” - Памплона (на баски “Iruña”); Бягането пред биковете (“el Encierro”) и коридата по време на ежегодната фиеста Сан Фермин (San Fermín); драматично стръмните северни долини на Навара с пълните с пъстърва потоци, които американският писател описва с толкова страст в първия си и според някои най-добър роман “The sun also rises”.
Навара е многообразна област, с богата история и красива природа. Това е едновременно спокойно и разнообразно място. Навара заслужава да се опознае основно, а затова е нужно време. Навара има хиляди лица: смесица от историческо наследство, кулинария, гостоприемство, разнообразни пейзажи, планина, спокойствие, традиции, фолклор, модерност. Открийте Навара: ще ви хареса и ще искате да продължите да я опознавате.

Предложения за свободното време

Институтът за изучаване на Испански език в Памплона (Pamplona Learning Spanish Institute) предлага на своите ученици широк спектър от развлекателни дейности и предложения за свободното им време след приключване на учебните часове и/или през почивните дни. Ето част от това, което можете да си изберете, за да опознаете по-добре културата и природата на Памплона, област Навара и съседната Страна на баските (“País Vasco”):
★ Обиколка на Памплона и нейните исторически сгради и забележителности;
★ Екскурзия до Средновековното градче Олите с посещение на Готическия замък на Наварските крале;
Ако имате възможност да посетите само едно място в област Навара, то безспорно изборът Ви трябва да e Архитектурната „перла” на Навара. Така са известни средновековното градче Olite и Кралския дворец (“el Palacio Real de Olite”) - седалище на Наварския кралски двор по времето на Carlos III. Замъкът на Наварските крале е сред най-популярните туристически дестинации в цяла Испания и един от най-големите и запазени Готически замъци в Европа! “El Palacio Real de Olite” е изграден между 1402 и 1424 от крал Carlos III “el Noble” (най-великия Наварски крал) и съпругата му Leonor de Trastámara във френски готически стил и с разкош, равен само на най-добрите галски дворци от онова време. За съжаление през вековете Дворецът е преживял опожаряване и затова по-голямата част от залите са затворени за посещение. А в свободното време за разходка Ви предлагаме да се „гмурнете” из типичните каменни улички, окичени с имения, ренесансови и барокови дворци, където може да усетите непокътнатия Средновековен облик.
★ Посещение на Сан Себастиан със свободно време за плаж;
Сан Себастиан (“San Sebastián”) е курортен град и център на баската историческа провинция Гипускоа. Въпреки, че населението му е само 183 000 жители, градът е известен с необичайно активен културен живот. Красотата на Залива „la Concha” (Мидата), известен като перлата на Бискайския залив, неповторимото съчетание на море и планина на една ръка разстояние, качеството на живот и неговата прочута кухня са превърнали Сан Себастиан през последните два века в първокласна туристическа дестинация. Сан Себастиан възниква като рибарско селище, разраства се като търговски град и военна крепост по време на нахлуването на войските на Наполеон, а през 1813-та е почти напълно разрушен. Едва в края на XIX-ти и началото на XX-ти век Сан Себастиан се оформя като гостоприемен град и отлична туристическа дестинация в северната част на Испания. Макар и за ден ще успеете да си направите чудесна пешеходна обиколка на уникалните мостове над река “Urumea”, сградата „Kursаal” на един от най-престижните международни кинофестивали, провеждащ се в Сан Себастиан от 1953-та година насам, плажът “Zurriola”, “el Paseo Nuevo”, откриващ приказни гледки към Атлантическия океан, Стария град, бившето Казино сега Кметство на града и емблематичния плаж „El Playa de la Concha”. А след това можете да избирате между романтичните плажове на Сан Себастиан и посещение на „El Aquarium”. “Palacio del Mar de Donostia-San Sebastián” e открит през 1928 и традиционно е една от най-посещаваните атракции в града. Гордее се, че за съществуването си почти 12 милиона души са изразили тук уважението си към океана, увеличили са познанията си за морската среда, докоснали са се до съхраненото военноморско наследство на баските.
★Посещение на Музея Гугенхайм в Билбао;
Една < span>от най-предпочитаните еднодневни екскурзии, които предлага за своите ученици Института за изучаване на Испански език в Памплона е Разходка из Билбао с посещение на Музея Гугенхайм. С население от около 370 000, Билбао е столицата на провинция Биская “Bizkaia”. Градът е основан през 1300г. от бискайския владетел дон Диего Лопес V де Аро. Градът е заобиколен от плодородни пейзажи с гори, планини, плажове и стръмни брегове. Той е център на икономико-социалното развитие и основен фактор за модернизиране на Бискайския залив. Всичко това прави Билбао привилегирована дестинация за посетители. “Гугенхайм” е кодова дума за изкуството и архитектурата, притегателен пункт за туристи и оазис в града. Този внушителен музей е проектиран от канадско-американския архитект Франк Гери. Той е това, което трябва да бъдат големите музеи на изкуството – лъскав, стилен и функционален, а откриването му през 1997-ма година довежда до културен ренесанс на Билбао. Музеят Гугенхайм е построен около стоманена рамка и облечен в броня от титаний. Самият музей прилича на скулптура в естествен размер, която служи като доказателство за таланта на Гери. С творби както от испански, така и от международно признати художници, постоянната колекция на музея се фокусира върху изкуството на 20 век, което предпочита по-скоро инсталациите и електронните форми, отколкото живописта и скулптурата. Изложените художници включват Джени Холцер, Джеф Куунс, Ив Клайн, Фуджико Накая и Луиз Буржоа. В музея могат да бъдат видяни дори мотоциклети и модни колекции от Джорджо Армани. Колекцията и привлечените експозиции водят съревнование за уникалност с дизайна, но всичко бледнее пред величествената фасада на сградата на музея, която е и главната причина безброй посетители да се насочват към Гугенхайм.
★ Посещение на някои от най-интересните винарски изби в Навара;
★ Посещение на пустинната област “Bardenas Reales” или природния парк “Señorío de Bertiz”;
Естествения природен парк “Bardenas Reales” е обявен от Юнеско за биосферен резерват. Открояващи се с дивата си красота и полу-пустинния пейзаж, тези 42.500 хектара впечатляват и изненадват всеки път по различен начин. Няма как по друг начин да се опише тази гола и негостоприемна местност, разположена в югоизточната част на Навара, в близост до втория по големия град Tudela, освен като необичаен спектакъл, криещ в себе си огромни природни ценности. В “Bardenas Reales” ерозията на почвите от глина, гипс и пясъчник е изваяла един почти лунен пейзаж от причудливи форми. Всеки посетител има възможност да избере сам за себе си начин за разходка из парка - пеша, на кон, или с велосипед.
Разходка из природния парк “Señorío de Bertiz” е отлична възможност да се насладите на прохладата сред величествените природни гледки и китни живописни кътчета за отмора.
★ Възможност да се опознае историята на област Навара по пътя на “Camino de Santiago” в Памплона, Estella или Puente la Reina;
Естея (Estella) е едно от най-емблематичните, живописни и романтични градчета в област Навара, разположено на средата на пътя между Памплона и Logroño. Известна още и с баското си наименование “Lizarra” Estella е дълбоко свързана с историята на “el Camino de Santiago”. През XV-ти век е известна като „Еstella la bella” и всеобщо мнение е, че градчето и до днес пази славата си – по която и от многобройните улички да изберете да се разходите, отвсякъде сте заобиколени от дворци, градски имения, църкви, манастири, мостове и красиви сгради, които са спечелили прякора на Estella "Толедо на Севера". Влиянието на “el Camino de Santiago” и на еврейството (именно в Estella е третата по големина еврейска общност в Навара след тези в Tudela и Памплона), обгръщат целия град. Estella е основана през 1090 от Sancho Ramírez и изживява своя разцвет през XII-ти и XIII-ти век. От този период е двореца на кралете на Навара (“el Palacio de los Reyes de Navarra”) - една от малкото останки от светска архитектура, които се намират в Испания от тази епоха. Препоръчително „упражнение” е просто да се разходите спокойно из уличките на Estella Lizarra, за да накъдето и да се обърне погледа Ви да откриете красиви дворци и вили и разбира се навсякъде по време на разходката Ви ще срещате Мидата - символа на "El Camino De Santiago". Със своите само 13 000 жители, Estella впечатлява с оживения си търговски живот, типичните открити пазари, вкуса на местните към музиката и театъра и не на последно място – безупречната кухня.
На само 24 километра от Памплона се намира Puente la Reina. Този малък средновековен град се явява "кръстопът" на двата основни маршрута на "El Camino de Santiago". Puente La Reina е създадено през XII-ти век от Alfonso I el Batallador (Боеца). Безспорно емблемата на града и един от най-красивите примери на романската архитектура е 6-арковия римски мост над река Арга. Doña Mayor, съпругата на крал Sancho III е Кралицата, която дава името си на градчето. Именно тя построява невероятния мост за нуждите на пилигримите по техния път до Santiago de Compostela. А разходката Ви със сигурност ще започне от “el Monumento de los Peregrinos” и тук отново “La Concha” (Мидата-символ на “el Camino”) ще Ви следва навсякъде.
Забележка: За да се състои някоя от изброените екскурзии изискването е да се събере минимална група от 4 човека.
Повече интересни подробности и снимков материал за богатото природно, историческо и архитектурно богатство на областите Навара и Страна на баските можете да откриете тук :
Navarra Actividades culturales fuera de Pamplona Pais Vasco